Het is een geweldig goed bessen jaar.
Aan de oostkant van het park staan meerdere bessenstruiken.
Ze zitten vol met heerlijke bessen en voor eigen gebruik mag iedereen ze gewoon plukken.
Er zijn 4 soorten: Rode Aalbes, Witte Aalbes, Zwarte bes en Kruisbes.
De kruisbes is het makkelijkst te eten.
Even stuk bijten en dan uitknijpen in je mond. Heerlijk!
Uiteraard zijn op internet ook recepten te vinden om er jam van te maken ofzo.
De Rode Aalbes is een beetje zuur.
Daarom is deze vooral lekker als je ze eerst een poosje in een schaaltje met wat suiker mengt zodat ze niet meer zo zuur zijn.
Daarna is het genieten als je ze door de vla of yughurt doet.
De zwarte bes is puur niet zo lekker, maar…
Doe de bessen in een pan met een klein beetje water en suiker (kijk even op internet voor de juiste verhoudingen). Laat dit 10 á 15 minuten koken.
Tijdens het roeren de bessen ‘stuk’ roeren zodat de sap er goed uit kan komen. Druk het mengsel met een pollepel in een zeef tot er geen sap meer uitkomt.
Dit sap is heerlijk over desserts en als limonade siroop.
Ook kan je er ‘Haagse Bluf’ mee maken: Doe in een grote beslagkom een klein kopje sap, klein kopje suiker en één eiwit (zonder dooier dus) en mixen maar. Tot het een bak vol stevig schuim is. Verslavend lekker bij de vanillevla!
Eet smakelijk!